Calculator TVA - calcul taxa valoarea adaugata

TVA este un impozit indirect pe care fiecare consumator de bunuri si servicii il suporta in costul final al acestora. Nu sunteti familiarizat cu taxa pe valoarea adaugata? Permiteti-ne sa va oferim o prezentare detaliata a modului in care functioneaza acest sistem de impozitare.

Calculator TVA online, calcul taxa valoarea adaugata

Ce este TVA-ul (taxa valoarea adaugata) cota standard in Romania

TVA-ul este o forma de impozit pe care cumparatorul final il plateste pentru bunurile sau serviciile achizitionate.

Cota standard a taxei pe valoarea adaugata este de 19%. Aceasta rata se aplica majoritatii bunurilor si serviciilor, precum si importurilor.

Taxa pe valoarea adaugata functioneaza prin aplicarea unor cote procentuale la valoarea bunurilor sau serviciilor tranzactionate. Acestea sunt in numar de 3:

Cine plateste taxa pe valoarea adaugata?

Taxa pe valoarea adaugata este platita de catre consumatorul final. Fiecare participant in circuitul economic (producator, distribuitor, comerciant cu amanuntul) colecteaza aceasta taxa de la cumparator. La sfarsitul acestui lant, TVA-ul este platit catre stat de catre vanzatorul final.

Cand se calculeaza TVA?

TVA se calculeaza la momentul vanzarii sau livrarii unui bun, sau la furnizarea unui serviciu. Calculul TVA se face aplicand o cota (standard sau redusa) asupra valorii monetare a tranzactiei.

Exceptii de la calcul TVA online

Exista anumite situatii si activitati care sunt exceptate de la calculul TVA-ului conform Codului Fiscal. Exemple de astfel de exceptii includ unele tipuri de tranzactii imobiliare, servicii medicale si sociale, anumite tipuri de educatie si formatii, servicii cu caracter sportiv sau cultural, si multe altele.

Ce cote reduse de TVA exista in Romania?

In tara noastra, exista doua cote reduse de TVA: una de 9% si una de 5%. Cota de 9% este aplicata in industria HoReCa.

Cota de 5% este aplicata pentru anumite bunuri si servicii, cum ar fi operele de arta, cartile, ziarele si revistele, accesul la castele, muzee, monumente istorice si botanice, servicii de cazare in sectorul hotelier sau in sectoare cu functie similara, la cererea clientului, incluse intr-un circuit turistic.

Tipuri de TVA inclus - Colectata vs. Deductibila

Prin urmare, taxele colectate si deductibile sunt esentiale pentru fluxul de taxe al unei afaceri. TVA-ul colectat este achitat statului, in timp ce cel deductibil este valoarea care poate fi recuperata de la stat.

Calculator TVA - taxa de plata si de recuperat

TVA de plata este suma pe care o firma o datoreaza statului, rezultata din diferenta dintre TVA colectata (taxa aplicata veniturilor obtinute din vanzari) si cel deductibil (taxa aplicata cheltuielilor sau achizitiilor firmei).

Daca taxele pe valoarea adaugata colectata sunt mai mari decat cele deductibile, diferenta rezultata reprezinta suma de plata.

TVA-ul de recuperat reprezinta suma pe care firma o are de primit inapoi de la stat, in cazul in care taxa deductibila este mai mare decat cea colectata. Aceasta poate fi recuperata conform reglementarilor fiscale in vigoare.

Sumar

Calculator TVA online este un instrument eficient pentru a realiza calcule cu diferite cote. Utilizatorul are nevoie doar sa introduca suma si procentul aplicabil. Aplicatia poate fi folosita pentru a determina taxele pe valoarea adaugata.