Cine beneficiaza de concediu medical
De acest drept poate beneficia orice salariat din Romania, angajat in institutii de stat sau companii private, cu contract individual de munca pe perioada determinata sau nedeterminata, cu timp partial de lucru sau cu norma intreaga atat timp cat contributia la asigurarea sociala de sanatate se vireaza de catre angajator, din salariul brut al angajatului.
De asemenea se acorda si persoanelor care obtin venituri asimilate salariilor pentru care platesc CASS.
Care este stagiul minim de cotizare pentru concedii medicale
Pentru a avea dreptul la concediu medical, este necesar ca angajatul sa aiba domiciliul sau resedinta in tara si un stagiu de cotizare de minimum 6 luni in ultimele 12 luni anterioare perioadei in care se acorda concediul.
Eliberare concediu medical cum se acorda certificatul
Concediul medical, in Romania, se acorda pe baza unui certificat de incapacitate de munca, care este eliberat de catre medicul de familie sau medicul specialist in urma unui consult de catre acesta.
Procesul de obtinere a certificatul incepe chiar de la inceputul bolii si continua prin fiecare etapa a afectiunii pana la intoarcerea la munca.
Medicul va specifica pe certificat un cod de indemnizatie, necesar pentru calculul sumei cu care bolnavul va fi platit pe perioada incapacitatii de munca. Totodata, se noteaza diagnosticul, perioada de concediu si tipul acestuia (initial sau prelungire).
Cat se poate da concediu medical numarul maxim de zile
Durata se stabileste de catre medicul care il acorda (de familie sau specialist), in functie de diagnosticul care incapaciteaza temporar persoana vizata.
Medicul de familie poate acorda in prima etapa maxim 4 zile de concediu medical, cu incadrarea in limita maxima de 7 zile pentru fiecare episod de boala, respectiv 28 de zile pe an.
Medicul specialist poate acorda in prima etapa maxim 15 zile, cu incadrarea in limita maxima de 30/31 zile/luna, respectiv 90 de zile pe an.
Ca alternativa puteti completa o cerere de concediu apeland astfel la zilele libere legale.
Tipuri de concedii medicale
Concediul medical este acordat in diferite situatii pentru a ajuta angajatii sa se ocupe de sanatatea lor. Aceasta include:
- Accidente inafara muncii poate avea o durata maxima de 183 de zile in 12 luni si se plateste cu 75% din media veniturilor brute sau cu 100% in situatii exceptionale precum urgente medico-chirurgicale, neoplazii, TBC, SIDA sau boli infectocontagioase din grupa A
- Accidente de munca si boli profesionale, care poate dura cel mult 180 de zile in 12 luni si este platit cu 80% din media salariilor brute din ultimele 6 luni sau cu 100%, in cazul urgentelor medico-chirurgicale
- Ingrijirea copilului bolnav cu varsta mai mica de 7 ani sau mai mica de 18 ani pentru minori cu handicap beneficiaza de o indemnizatie de 85% din venitul brut
- Izolare, in cazul bolilor infectocontagioase pentru care se impune izolarea, cum este cazul COVID-19, spre exemplu; va fi platit cu 100% din baza de calcul
- Sarcina poate dura intre 42 de zile durata minima obligatorie conform legii - si 126 de zile; acesta se plateste cu indemnizatie de 85% din media salariilor brute din ultimele 6 luni
- Risc maternal (platit cu 75% din baza salariului brut)
- Prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca
Exemplu calcul plus plata
Exista mai multe tipuri de concedii medicale, iar valoarea acestora este cuprinsa intre 75% si 100% din salariul brut.
Concediul medical este platit angajatului aflat in incapacitate temporara de munca avand dreptul la o indemnizatie care se calculeaza in functie de diagnostic; baza de calcul o reprezinta salariul brut din ultimele 6 luni. Formula de calcul este:
Media zilnica a salariilor din ultimele 6 luni
X
75% (cel mai des intalnit insa difera in functie de cod)
X
Numarul de zile de concediu acordat
Model adeverinta
Adeverinta de acordare a concediului medical este un document oficial eliberat de medic, care atesta incapacitatea temporara de munca a unei persoane datorita unei boli sau a unei afectiuni medicale. Aceasta adeverinta este necesara pentru ca angajatul sa beneficieze de drepturile sale de asigurat.
Adeverinta trebuie prezentata angajatorului de catre salariat, pentru a putea beneficia de compensatiile financiare.
Descarca adeverintaConcediul medical este stipulat in Codul Muncii, alaturi de:
- concediu de odihna
- concediu fara plata
- concediu pentru formare profesionala (cu sau fara plata)
Pe langa acestea, angajatii mai au dreptul la:
- Concediu de odihna suplimentar pentru situatii speciale (3 zile in plus acordate acelor salariati care lucreaza in conditii grele, periculoase sau vatamatoare, celor care sunt nevazatori sau au alt handicap, ori celor care au varsta pana in 18 ani)
- Concediu de odihna suplimentar pentru salariate care urmeaza proceduri de fertilizare in vitro (3 zile)
Cand se acorda concediu medical in continuare?
Concediul medical se acorda in continuare daca starea de sanatate a angajatului necesita ingrijiri medicale suplimentare, asa cum este confirmat prin certificatul medical emis de medicul curant.
Cand este nevoie de avizul medicului expert?
Avizul medicului expert este necesar in cazul prelungirii concediului medical peste 183 de zile pentru o boala obisnuita, sau daca angajatul necesita ingrijiri medicale de lunga durata pentru afectiuni grave.
Ce se intampla daca depasesti cele 183 de zile?
Pentru boli obisnuite, concediul poate fi prelungit pana la maxim 183 de zile intr-un an calendaristic, iar pentru boli grave, limita poate fi extinsa cu aprobarea casei de asigurari de sanatate.
Sursa: cnas.ro