Curs valutar banci

Monitorizarea cursului valutar este esentiala pentru gestionarea imprumuturilor in valuta, platilor pentru credite pe termen lung, tranzactiilor in monede straine sau doar pentru schimb valutar. Pentru a converti euro sau dolari in lei, recomandam un convertor valutar.

Curs valutar banci

Ce este cursul valutar

Cursul valutar (sau cursul de schimb) reprezinta pretul unei unitati monetare din moneda unei tari, exprimat in raport cu unitatea monetara a altei tari. Acesta poate fi fix sau flexibil.

Atunci cand doua tari cad de acord sa mentina un curs constant, prin intermediul politicii monetare, spunem ca avem de-a face cu un curs valutar fix.

Cel mai cunoscut sistem valutar fix este aurul.

Un curs de schimb este flexibil atunci cand doua tari cad de acord sa permita ca fluctuatiile pietei internationale sa determine un bun curs, pe baza cererii si a ofertei. Evolutia cursului valutar este determinata in functie de exporturile si importurile unei tari.

Pe scurt, cursul valutar reprezinta pretul in baza caruia o moneda se schimba cu alta.

Exista doua tipuri de curs valutar: oficial si de piata.

Cursul de schimb oficial este stabilit zilnic de catre BNR (Banca Nationala Romana), pe baza raportului dintre cerere si oferta de valuta, tinand cont si de raportul dintre puterea de cumparare a celor doua monede in tarile respective.

Casa de schimb principalele monede de vanzare

In Romania, principalele monede de schimb sunt: euro, dolarul american, francul elvetian, lira sterlina, leva si gramul de aur. Puteti schimba leii si in alte monede ale altor tari, cum ar fi lira turceasca, dolarul canadian insa numai la anumite banci.

Ce este riscul valutar

Riscul valutar este probabilitatea de a suferi pierderi din cauza modificarii cursului de schimb al valutei in intervalul de timp cuprins intre semnarea contractului si scadenta acestuia.

Firmele care importa si exporta marfa sunt cele mai supuse riscului financiar. Efectele nedorite ale riscului financiar pot fi atenuate prin adaugarea unor clauze in contract, care sa prevada revizuirea preturilor.

Curs valutar banci in euro Raiffeisen bank, Banca Transilvania, CEC, BCR, Unicredit, BRD

Fiecare banca poate stabili cursul de vanzare, respectiv, cumparare pentru fiecare moneda, in functie de cursul BNR din ziua respectiva. De obicei BNR publica in fiecare zi la ora 13:00 cursurile valutare pentru ziua urmatoare.

Ce inseamna paritate importanta unui convertor valutar

Paritatea valutara este cursul oficial fix de schimb intre doua sau mai multe tari. Pentru a asigura o stabilitate a cursului de schimb, tarile pot stabili limitele superioare si inferioare ale fluctuatiei de schimb de piata in jurul paritatii valutare.

Paritatea valutara este un acord stabilit intre statele membre ale Uniunii Europene, care stabilesc valoarea monedelor una pentru cealalta, formand o retea de paritate. In acest fel se mentine un curs de schimb stabil.

Sursa: www.bnr.ro/Home.aspx
Autor: | Publicat: 23 Decembrie 2021 | Modificat: 19 Aprilie 2024