Telemunca vs munca la domiciliu

Pandemia a schimbat modul in care angajatii si angajatorii se raporteaza la munca. Treptat si fortati de imprejurari, multi dintre angajatori au adoptat ca mod de lucru principal pentru angajatii lor telemunca sau munca la domiciliu.

Telemunca vs munca la domiciliu

Cele doua forme de desfasurare a activitatii profesionale sunt diferite si e important ca diferentele dintre ele sa fie bine cunoscute de catre toti cei implicati.

Ce este telemunca

Conform legii nr.81/2018, telemunca este forma de organizare a muncii prin care salariatul, in mod regulat si voluntar, isi indeplineste atributiile specifice functiei, ocupatiei sau meseriei pe care o detine, in alt loc decat locul de munca organizat de angajator, cel putin o zi pe luna, folosind tehnologia informatiei si a comunicatiilor.

Aceeasi lege ofera si titlul de telesalariat celor care isi desfasoara munca in regim de telemunca.

Important de mentionat este ca legea prevede si ca trecerea la regimul de telemunca se poate realiza doar cu acordul ambelor parti implicate - angajat si angajator - iar schimbarea trebuie mentionata oficial in actele de munca, in unul din urmatoarele moduri:

In cazul regimului de telemunca, programul de lucru se stabileste de comun acord de catre angajat si angajator.

Angajatorul are dreptul de a monitoriza si verifica activitatea angajatului, in conformitate cu prevederile contractului de munca individual sau colectiv.

Beneficii telemunca

Desi munca in regim de telemunca a devenit mult mai cunoscuta intr-un context pe care nimeni nu si l-a dorit, cel al pandemiei, aceasta implica unele beneficii pentru angajati:

Avantaje fiscale telemunca

Telemunca implica si cateva avantaje fiscale importante. Conform legii 227/2015, angajatii care isi desfasoara activitatea in regim de telemunca pot primi de la angajator un ajutor financiar lunar, in limita a 400 de lei, pentru acoperirea cheltuielilor cu incalzirea, consumul de apa si curent electric, abonamentul la internet, achizitia echipamentului de birou (birou, scaun, suport laptop etc.).

Trebuie stiute urmatoarele lucruri despre acest tip de ajutor:

Munca la domiciliu

In acelasi context pandemic, si munca la domiciliu a devenit mai des intalnita ca oricand. Aceasta este reglementata prin Capitolul 9 din legea nr. 53/2003, unde sunt mentionate urmatoarele:

Pe langa acestea, legea evidentiaza si ca in contractul de munca trebuie precizat expres ca angajatul lucreaza la domiciliu si ca angajatorul este obligat sa asigure transportul la domiciliul angajatului a materiilor prime necesare desfasurarii muncii, daca este cazul.

Avantaje munca la domiciliu

Munca la domiciliu prezinta cateva avantaje importante pentru angajati, unele dintre ele asemanatoare cu cele ale telemuncii:

Telemunca vs munca la domiciliu

In primul rand, ele sunt reglementate de legi diferite - telemunca prin legea nr. 81/2018, iar munca la domiciliu prin legea nr. 53/2003. Principalele diferente sunt:

Autor: | Publicat: 08 Noiembrie 2021 | Modificat: 19 Aprilie 2024